כל מה שניסה נעלי און קלאוד בחייו מוכן להישבע שזו הנעל הנוחה ביותר בעולם. הנעליים עם החורים המוזרים בסוליה זכו בתוך זמן קצר לפופולריות עצומה בקרב רצים מקצוענים, ברחובות של בירות אופנה ואפילו סתם בחדרי ישיבות של מקומות עבודה. אז כיצד חברת On הצנועה משוויץ, הפכה תוך זמן קצר לאימפריה שמתחרה בענקיות ספורט ותיקות כמו אדידס, נייקי ואסיקס, ולייצר נעל פופולארית עם מראה איקוני, שמצליחה לדמות תחושה של ריצה על ענן.
נעלי און קלאוד: הסוד מאחורי נעלי הריצה הנוחות בעולם של חברת On
החיים של אוליבייה ברנהארד תמיד היו סביב ספורט. בתחילת שנות השמונים הוא התהלב מענפי ספורט שמשלבים את שלושת ענפי הספורט האהובים עליו ודורשים סיבולת עצומה כמו טריאתלון. הוא הפך את התחביב שלו למקצוע, וכדי להצליח להשתתף בתחרויות, ברנהארד היה צריך לזכות בפרס כספי בכל תחרות, אחרת הוא לא היה יכול להרשות לעצמו לממן את הטיסה ליעד הבא.
הפרס המשמעותי הראשון שלו הגיע בגיל 21, אחרי שהוא זכה במרתון טוסון שבמדינת אריזונה. הוא זכה ב-1500 דולר ובקופסא של חטיפי אנרגיה, זה היה הישג אדיר עבורו. אחרי שהוא החזיר את דמי ההשתתפות לאחיו שהילווה לו את הכסף, הוא חזר הביתה עם 1,000 דולר בלבד. למרות המקצוע הלא משתלם, בשני העשורים הבאים ברנהארד הפך לאגדה בעולם הדוטאלון, הוא זכה שש פעמים בתחרות איש הברזל, ופעמיים באליפות העולם.
סוליה עם חורים
בשיא הקריירה, ברנהארד כבר הצליח להרוויח 150,000 דולר בשנה, כאשר בגיל 37 עם שלושה ילדים, הוא הבין שהקריירה שלו כנראה לא תימשך לנצח. הוא הכין את עצמו מנטלית לפרישה, והכריז שהוא שהמירוץ הבא הולך להיות האחרון שלו. אחרי הפרישה הוא הוא הפך להיות מאמן ריצה, כאשר בתקופת השיא היו תחת המועדון שלו כמאה רצים. הבעיה שלהיות מאמן לא הספיק לברנהארד, הוא רצה להטביע חותם משמעותי בעולם הריצה, הוא לא ידע בדיוק איך, אבל תמיד הייתה לו תחושה שיש עוד המון מקום לשיפור בנעלי ריצה.
יום אחד חבר של ברנהארד פנה אליו עם רעיון, הוא טען שהוא הצליח לפתח סולייה מיוחדת עם חורים שמעניקה חווית ריצה שונה לגמרי. בהתחלה הרעיון היה נראה לברנהארד מופרך לגמרי, קודם כל הסולייה נראתה מוזרה מדי, ומה פתאום לרוץ עם נעל שיש בה חורים ענקיים. רק בגלל שלחבר שלו הייתה הכשרה בתור מהנדס, הוא הסכים לנסות.
נעלי און קלאוד הראשונות
החבר פירק נייקי פגאסוס והרכיב עליה מחדש את הסולייה עם החורים, ברנהארד רץ עם הנעל ונדהם מהתוצאה. זו הייתה בדיוק הסנסציה שהוא חיפש, נעל שיודעת לתמוך, לרכך ולהעניק אנרגיה חוזרת. מאחר והוא לא איש של מספרים, לא מעצב ולא איש שיווק, הוא הביא שני שותפים שיעזרו לו עם הניהול של החברה החדשה. כל אחד השקיע סכום זהה בסטארט-אפ, ובשנת 2010 הם הקימו את חברת און, שפעלה מתוך משרד בציריך.
שלושת החברים הבינו שהם חייבים להיות מהירים. כל חודש שבו עדיין אין להם מוצר מוגמר למכור, עולה להם המון כסף, ולכן הם חייבים לייצר נעל ריצה במהירות האפשרית. תוך חצי שנה הם יצרו אב טיפוס, והזמינו ממפעל בסין 10,000 זוגות חדשים. בשנה הראשונה החברה הרוויחה 100,000 דולר. הנעל הראשונה לא הייתה אסתטית במיוחד ולכן בשנת 2013 הם יצאו עם נעל חדשה בשם קלאוד רייסר.
מקום ראשון בתחרות לנעלי און קלאוד
באותה שנה הצוות טס למינכן כדי להשתתף בתערוכת הספורט – ISPO שהוא הגדולה והחשובה ביותר באירופה. במסגרת תחרות שהייתה שם בקטגוריית קידום ופיתוח ספורט, הם התמודדו נגד 300 חברות נוספות, וזכו במקום הראשון. התכנון המקורי היה להצליח להחתים רשתות ספורט משלוש מדינות חדשות – שוויץ, אוסטריה וגרמניה. בסוף, התערוכה רשתות מ-19 מדינות חתמו על חוזה מולה. באותו יום היא קיבלה הזמנה ל-2,000 זוגות נעליים שבאותו זמן כלל לא היו קיימות.
בשלב הזה לא נשאר להם כסף להמשיך לייצר עוד נעליים, והצוות היה צריך להיעזר במשקיעים חיצוניים. הם היו עושים מצגות שיווק לרשתות ספורט גדולות, אבל רק זכו לקבל תשובה כמו "נחשוב על זה" שהמשמעות האמיתית שלה היא כמובן לא. במקום להמשיך ולשכנע את המנהלים לקנות את הנעליים של החברה, הם פשוט הציעו להם לרוץ איתה.
טכנולוגיית הענן של און קלאוד
אחרי שמנהלי המכירות ואנשי השיווק ניסו את הנעליים של און לראשונה, הכל השתנה. עכשיו ברנהארד והשותפים כבר לא היו צריכים לרוץ בין משרדים כדי לשכנע קניינים שהנעל שלהם טובה, אלא הרשתות הגדולות חזרו אליהם עם שאלות בעקבות הסקרנות שעוררה הטכנולוגיה החדשה. הם בעיקר לא הבינו איך הנעל מצליחה לספק תחושה של ריצה על ענן ועדיין להעניק אנרגיה חוזרת, מכאן גם הגיע השם של הטכנולוגיה – קלאוד.
מהי הטכנולוגיה של און קלאוד?
כמו כל הרעיונות הגדולים, טכנולוגיית ה-ענן של און פשוטה כמו שהיא מורכבת. החורים בסוליה (פודים) מוודאים שתשקיעו כמה שפחות אנרגיה כדי לא להעמיס על השריר, ובמקביל מייצרים בכל מפגש של הנעל עם הקרקע ערכים גבוהים של אנרגיה חוזרת. הפודים משמשים כמו קפיץ שנשען על פלטה פולימרית בשם ספיד בורד שיודעת לשלב תכונות מנוגדות כמו קשיחות ואלסטיות. הספיד בורד פרוסה לאורך כל הסוליה, ונועדה לספק דחיפה קדימה בזמן הריצה.
בשנת 2016 הטריאתלוניסטית השוויצרית ניקולה ספיריג זכתה במדליית כסף באולימפיאדת ריו עם הנעליים של און. זו היתה קפיצת מדרגה משמעותית עבור החברה הצנועה. יום אחד שלושת החברים ראו פוסט באינסטגרם של רוג'ר פדרר עם הנעליים של און. בצעד שיווקי חכם הם שלחו לו חבילה מיוחדת עם מוצרים של החברה, וכך נוצר המפגש הראשוני בין אגדת הטניס ל-On.
הכניסה של רוג'ר פדרר לנעלי און קלאוד
מהרגע הראשון היה ברור לשני הצדדים שלחברה קטנה כמו On אין סיכוי לממן פרזנטור בקליבר של רוג'ר פדרר. מדובר בסופרסטאר שהוא הספורטאים המפורסמים והעשירים ביותר בעולם. לכן החברה שמחה שפדרר הוא זה שיצר קשר ראשון ולא להיפך. פדרר לא הציע בפגישה לשמש כפרזנטור אלא רצה להיכנס כשותף פעיל.
התגובה הראשונית של ברנהארד הייתה חשש. הרי השם של פדרר גדול מדי, הוא פחד שהוא יאפיל על השם של החברה. פדרר בתבונה רבה הסביר שזה לא הולך לקרות. הוא יהיה מעורב, אבל מאחורי הקלעים, זה יהיה רוג'ר פדרר של און ולא On של רוג'ר פדרר.
בשנת 2019 פדרר השקיע סכום לא ידוע בחברה, ונכנס בתוך אחד הבעלים. היום הוא עובד איתה על הנעל הבאה בעולם הטניס. פדרר מאמין גדול בטכנולוגיה של החברה, והוא מכניס את און לעולם חדש שכולל נעלי טניס עבור משטחי דשא, חימר ואספלט. הוא הצהיר שהמטרה שלו היא לייצר את נעל הטניס הטובה ביותר אי פעם. אחרי שהוא השקיע בחברה, המכירות עלו בשבעים אחוז.
הנעל הכי טובה בעולם
בשנת 2021 החברה הפכה לציבורית וגייסה 746 מיליון דולר לפי שווי של 7.3 מיליארד דולר. זוהי הצהרת כוונות שמראה שאון מוכנה להתחרות בענקיות כמו אדידס, אסיקס, נייקי, ניו-באלאנס, סאקוני וברוקס. היא גדלה מספיק כדי להבין שהיא יכולה לשחק בליגה של הגדולים.
הנעליים של און יוצרו על ידי רצים מקצועיים עבור רצים מכל העולם. הן מצליחות לשלב בין פונקציונליות לעיצוב, הן קלילות, נוחות, מינימליסטיות, אווריריות ולכן הפכו בתוך זמן קצר לפופולריות בכל העולם. היום יש לה מעל 1,000 עובדים והיא פועלת במעל 60 מדינות. החברה מאמינה בטכנולוגיה שלה ורוצה לשלוט בעולם הריצה, במקביל לכניסה לענפים נוספים כמו טניס. היא עדיין שואפת לייצר את הנעל הכי טוב בעולם.
הדגמים של נעלי און קלאוד והייעוד המיוחד של כל דגם
לחברת און יש מבחר רחב של דגמים שלכולם משותפת אותה טכנולוגיה בסיסית של פודים בסוליה שמעניקים תחושה של צעידה על ענן, ופלטת ספיד בורד שנועדה לספק יציבות וקפיציות. בנוסף בדגמי הפרימיום שלה, און משתמשת בקצף בשם היליון ובמערכת שריכה מתקדמת שיודעת להרחיב או להדק את השרוכים. בדגמי השטח שלה און משתמש בגומי קשיח בשם מישין גריפ. ההבדלים בין הדגמים של נעלי און קלאוד הם ברמת התמיכה, הריכוך, היציבות, המשקל, המבנה, רמת העמידות לנוזלים וכמובן המחיר, כאשר כל נעל נועדה לענות על שימוש וצורך ספציפי.
On Cloud
האון קלאוד היא האולר השווצרי של און. זהו דגם הכניסה לעולם הנעליים של און והזוג הראשון שהחברה אי-פעם ייצרה. מדובר בנעל הליכה ורסטילית שמתאימה גם לריצות קצרות. יש לה שרוכים אלסטים קבועים ומבנה גרב, כך שניתן לנעול ולחלוץ אותה במהירות ובקלות. היא מגיעה במבחר עצום של צבעים וגם בגרסה עמידה לנוזלים. הנעל מתאימה לשימוש יום-יומי כנעל הליכה, נעל לעמידה ממושכת, נעל למכון כושר ולכל פעילות ספורטיבית מתונה.
On Cloud X
נעל ורסטילית, קלילה וגמישה שמתאימה לריצות קצרות, ריצת טמפו, לאימון במכון כושר ולכל פעילות קרוס-טריינינג כמו קרוספיט, קיקבוקסינג, זומבה או אימון מדרגה.
On Cloudswift
סוס עבודה עם עיקול בחלק הקדמי שנועד להעניק לכף הרגל דחיפה קדימה בזמן הריצה. הנעל הזו היא אגרסיבית ובעלת מסה, אבל גם עמידה ומספקת יותר תמיכה בעזרת חיזוק בגפה העליונה ותוספת גומי בסוליה. המבנה שלה מעט רחב יותר וצריך זמן להתרגל אליה, אבל מדובר בטנק שמתאים לריצות קצרות וארוכות.
On Cloudstratus
הנעל הראשונה של און עם מערכת פודים כפולה בסוליה לריכוך מקסימלי. לא מדובר בנעל רכה כמו הוקה בונדי למשל, אבל היא עדיין מאוד פלאשית ורספונסיבית. הנוחות שלה הופכת אותה לנעל מתאימה לריצות ארוכות מ-5K ועד מרתון.
On Cloudmonster
נעל ריצה נטרלית שהעיצוב שלה הוא החריג ביותר בקטלוג של און. הפודים בריצה הזו הם כפולים וגדולים יותר, עניין שמעניק לה ריכוך מקסימלי ויותר אנרגיה חוזרת. השרוכים שלה הם עבים יותר ובעלי טקסטורה שמונעת מהם להשתחרר. היא טובה לריצה ארוכה על כביש, לאימון יומי ולריצת התאוששות.
On Cloudventure
נעל שיושבת כמו כפפה, ומתאימה לריצת שטח בזכות סולייה אגרסיבית מגומי קשיח בשם MissionGrip. היא טובה לתנאי שטח קשים למרות שבהחלט ניתן לרוץ איתה גם על כביש. הדגם הזה גם יכול להתאים למי שמעוניין לצאת לטיול עם נעליים קלות ונוחות, ולא עם מגפי טיולים כבדות ומגושמות. כמו כן, היא מגיעה גם בגרסה עמידה לנוזלים.
On Cloudultra
נעל שטח עם סוליה שטוחה כדי שלא יתקעו בה מקלות ואבנים, שהייחוד שלה הוא התקן מיוחד במערכת השריכה שיודע לייצר בקלות הידוק או שחרור של השרוכים. מדבור בנעל עם מבנה צר יותר, שקצת קשה יותר להשחיל לתוכה את כף הרגל, אבל עם מערכת פודים כפולה לריכוך מקסימלי. האחיזה הטובה של הנעל בקרקע הופכת אותה למתאימה להליכה בשטח או על משטח קשה.
On Cloudflyer
נעל עם תמיכה חזקה לכף הרגל שהיא המקבילה של און לאסיקס ג'ל קייאנו. מדובר בנעל קשיחה עם תוספת גומי בסוליה, עניין שהופך אותה לנעל מתאימה גם להליכה ולעמידה ממושכת.
ON Cloudrunner
נעל קלה, רכה וקפיצית שנועדה לספק לרץ נוחות מקסימלית. הרכות והקלות שלה הופכות אותה לנעל מולטי שמתאימה למגוון של אימוני ריצה על משטחים קשים. הספיד בורד בנעל הזו רחב יותר כדי לספק תוספת של יציבות ותמיכה, עניין שהופך אותה לאחותה הקטנה של האון Cloudflyer.
On Cloudflow
נעל קלה ושטוחה שמיועדת לאימונים ומירוצי כביש, אבל גם מתאימה לאימוני קרוס טריינינג כמו היט או קרוספיט. בעלת לשון דקה ושרוכים שטוחים להידוק מירבי ומאובטח. היא יושבת כמו כפפה, בעלת אחיזה טובה בקרקע ומעניקה תחושה קפיצית שמקבילה לסאקוני רייד או ברוקס גוסט.
On Cloudnova
נעל נשית ורסטילית עם דגש מירבי על נוחות וסטייל. היא קלה במיוחד ולכן מתאימה לטיולים בחו"ל, להליכות ארוכות, לעמידה ממושכת, ולכל מקום שבו רוצים לשלב מראה אורבני עם מראה אופנתי. הנעל מגיעה בתצורת סליפ-און והיא משלבת את כל הטכנולוגיה המתקדמת שלו און.
On Cloudboom
נעל מירוץ מהירה, שטוחה ואגרסיבית שמשלבת בסוליה שתי שכבות של קצף היליון כאשר ביניהן יושבת פלטת קרבון-פייבר ופבקס לתוספת תמיכה וקפיציות. למרות הפלטה הקשיחה, הנעל עדיין מצליחה לשמור על משקל נמוך ותחושה רכה.